Hommels
Laatst bijgewerkt 18-09-2008 18:18

In de zomer van 2004 ontdekte ik in onze tuin onder het mos een hommelnest.
Ik ben geïnteresseerd op internet gaan zoeken en ben er achter gekomen dat een hommel nest heel interessant kan zijn.
Hommels zijn geen nare beesten, als je ze hun gang laat gaan heb je er geen last van.
O.K. als ze vlak bij je terras gaan nestelen kan het inderdaad wel irritant zijn.

Het nest in de tuin bleek van Akkerhommels te zijn.

Verder op internet zitten neuzen en het volgend voorjaar zelf een hommelkast in elkaar gezet.
Een paar keer een koningin, voorzover ik dat kon weten dan, gevangen en geprobeerd in de kast te houden, maar deze pogingen lukten niet.

Vorig jaar al laat in het seizoen lukte het mij een Weidehommelkoningin in de kast te krijgen, die er na een minuut of 10 door het gangetje weer uit kwam. Zij vloog een klein rondje en ging er weer in. Kwam er even later weer uit en vloog verder weg om later weer netjes terug te keren. Ze had haar plekje gevonden.Op één of andere manier klopte er toch iets niet, want nadat er een aantal hommels bij gekomen waren lag het hele nest ineens dood in de kast. Misschien te warm geweest, of de koningin dood gegaan? Jammer dus.

Maar dit jaar (2008) begin maart, toen de krokussen in bloei stonden arriveerden er een aantal Aardhommelkoninginnen in onze tuin. Ik heb er een stuk of drie in de kast gedaan en ze kwamen er allemaal weer snel door de gang uit en vlogen weg. De volgende dag keek ik in de kast en toen ik wat aan het nestmateriaal (stukjes steenwol, droog fijn gras, mos en dorre stukjes bladeren) frutselde begon er iets heel hard te zoemen. Er was er toch één teruggekeerd.

Dus ik had mijn Aardhommelnest. Door de kou (eind maart) kon de koningin wel wat bijvoeding gebruiken, dus ik heb een flessendopje met bijenhoning aangelengd met water (1:1) in de kast geplaatst. Niet te veel ca. 1 ml. Na 5 minuten had ze het al door en begon te snoepen.

klik: Filmpje
Ik zat met smart te wachten op de eerste werksters.

Ik heb gelijk een tweede kast gemaakt voor in de voortuin. Hiervan kun je doormiddel van foto's zien hoe ik die gemaakt heb.
Deze heeft ongeveer de afmetingen  27 x 20 x 20 cm 

Helaas is de aardhommelkoningin in mijn achtertuin er niet in geslaagd een goed nest te maken. Ik heb er wel een begin van een nest in kunnen ontdekken, maar werksters heeft het nooit voortgebracht..  

In de voortuin heb ik een aantal akkerhommels, waar ik van dacht dat het koninginnen waren gevangen en boven in de kast gedeponeerd. Op een gegeven moment had ik er ook één die weer terug kwam. Ik dacht dat het net zo ging als in mijn achtertuin en er een tijdje niet naar omgekeken.
Pas een hele tijd later kwam ik er achter dat ze in en uit aan het vliegen waren. Geweldig.

klik: Filmpje

Ik ga jullie op de hoogte houden van mijn hommelhobby, misschien in 2009

Terug